hepatitis B


hepatitis B 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; specialistisch)

vorm van hepatitis (leverontsteking) die veroorzaakt wordt door onbeschermd seksueel contact of bloedcontact; ook: virus dat hepatitis B veroorzaakt; hepatitis B-virus
Vaak gelijkgesteld met geelzucht, wat medisch gezien niet juist is, omdat geelzucht een symptoom is.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Hepatitis B…

is hepatitis; is een ontsteking; is een reactie

  • [Plaats] is een ontsteking van de lever
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is zeer besmettelijk
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt veroorzaakt door onbeschermd seksueel contact of contact tussen het bloed van de een en het bloed van de ander (met name door besmette injectienaalden bij drugsgebruik of bloedtransfusie en bij tatoeage); kan ook veroorzaakt worden door besmetting van moeder op kind tijdens de geboorte
  • [Gevolg of resultaat] kan, vooral in chronische vorm, fataal zijn of leiden tot levercirrose of leverkanker
  • [Symptoom] kan als symptoom hebben de huid en de ogen geel worden (geelzucht)

Algemene voorbeelden


Hepatitis B is een zeer besmettelijke vorm van geelzucht. Een besmetting gebeurt meestal via onbeschermd seksueel contact of via bloed. Vaak gaat een infectie vrij ongemerkt voorbij (grippaal syndroom). Eventueel kunnen bij ernstig zieke mensen huid en ogen geel verkleuren. De meeste mensen genezen volledig en zijn dan levenslang immuun. Wel is ca 1 % van de infecties bij volwassenen op korte termijn fataal. De andere mensen blijven drager van het virus en kunnen een chronische hepatitis ontwikkelen wat kan leiden tot levercirrose of leverkanker.

http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/sport/vaccinatie.htm,

Hepatitis B is een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid.

De Standaard,

Bij hepatitis B kan een minuscule hoeveelheid bloed voldoende zijn om besmetting over te brengen: bij hepatitis C en D is dit zeldzaam.

http://www.hepatitis-c.com/informatie.htm

Vooral voor hepatitis B blijkt een vaccinatiecampagne noodzakelijk wegens de grotere kans op chroniciteit en op latere leverkanker, en de grotere mortaliteit.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • (een vaccinatiegraad) hebben
  • (een bedreiging, een tegenindicatie) vormen

Haemophilus influenza type b (Hib) en hepatitis B hebben een vaccinatiegraad van respectievelijk 86-74% en 74-69%.

http://www.wvc.vlaanderen.be/vaccinatie/

AIDS en hepatitis B vormen geen reële bedreiging voor de EHBO-er.

http://clubnet.zeelandnet.nl/ehboshhk/custom.html

Ledertrexaat kan trouwens best verdergezet worden samen met deze nieuwe medicijnen, en dit is zelfs verplicht bij Infliximab, vooral blijkbaar om antistofvorming tegen het nieuwe medicijn te voorkomen. Het is geen volledige genezing van de RA, maar in vele gevallen een betere ziektecontrole. Verder kan het ook niet toegediend worden bij infecties. Tuberculose, hepatitis B enz. vormen een tegenindicatie voor deze therapie.

http://www.reumaliga.be/tijdschrift/2000-4.htm,

als object bij een werkwoord


  • hepatitis B genezen

Aids en hepatitis b zijn niet te genezen.

http://home.wish.net/~jipschijndel/

  • hepatitis B hebben

Hepatitis B. Deze SOA wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus kan behalve bij seksueel contact ook overgedragen worden door besmet bloed-bloed contact. Het is een ernstige infectie die zich kenmerkt door een ontsteking van de lever. Bij de meeste mensen gaat de infectie vanzelf over, echter bij 5-10% van de geïnfecteerden geneest de ziekte niet. Zij hebben dan altijd chronische hepatitis B en zijn kunnen de ziekte overdragen.

http://www.e-condooms.nl/

"Niet helemaal uit te sluiten valt dat ze toch hebben gespoten of toch homoseksueel actief zijn geweest. Het feit dat een groot aantal hepatitis B heeft gehad wijst daar op", stelt één van de onderzoekers, professor dr. R.A. Coutinho.

NRC,

  • hepatitis B overdragen

Hepatitis B wordt op dezelfde manier overgedragen als aids: via bloedkontakt en seks, maar is stukken besmettelijker.

De Standaard,

Wat betreft de beademing kan worden gesteld dat AIDS en hepatitis B niet kunnen worden overgedragen door huidcontact, zoenen of adem.

http://clubnet.zeelandnet.nl/ehboshhk/custom.html

  • hepatitis B vermijden

Een drugsspuiter kan besmetting met hiv op volgende manieren vermijden: * overschakelen op niet-injecterend gebruik * uitsluitend eigen injectiemateriaal te gebruiken en dat met niemand delen * materiaal dat al door iemand anders gebruikt is, ontsmetten met medische alcohol, door het minstens tien minuten te koken of het te reiningen met bleekwater en vervolgens zuiver water (methodes zoals spoelen met koud of warm water, azijn of citroensap, zijn niet voldoende om een spuit of naald te ontsmetten). Hepatitis B en C zijn moeilijker te vermijden bij reeds gebruikt spuitmateriaal.

http://www.sensoa.be/1_5_6_4.php

met adjectief ervoor


  • chronische hepatitis B

Nu bestaat er in Zwitserland al ruim vijftien jaar een middel dat gebaseerd is op een oud Tibetaans medisch recept, Padma 28. [...]. Het middel zal binnenkort ook in Nederland op de markt komen als voedselsupplement en levert o.a. goede resultaten bij o.a. arteriesclerose of 'etalagebenen'. In Polen wordt het middel ook voorgeschreven in geval van chronische hepatitis B omdat het veel goedkoper is dan interferon en goede resultaten geeft.

http://home.wxs.nl/~nstg/ned/artikel.html

  • het humane hepatitis B

In apen komen hepatitis-B virussen voor die enigszins lijken op het menselijk hepatitis-B virus. Het humane hepatitis-B zou zijn geëvolueerd uit het primaten-hepatitis-B virus en de gemeenschappelijke oorsprong daarvan zou zo'n 10 tot 35 miljoen jaar geleden zijn geweest. Deze theorie wordt ondersteund doordat hepatitis-B het meest voorkomt in gebieden waar ook primaten voorkomen en dat daar vooral speciale subtypen van HBV zijn te vinden. Andere vormen van HBV komen vooral voor in Europa en Noord-Amerika en zouden zijn verspreid door migratie.

https://www.biomaatschappij.nl/wp-content/uploads/2020/11/Hepatitis.pdf,

in voorzetselgroep


  • klachten bij hepatitis B

De klachten bij hepatitis b zijn van een andere aard als de meeste S.O.A. namelijk; vermoeidheid, lusteloosheid, buikpijn en soms ook gewrichtspijn en koorts.

http://home.wish.net/~jipschijndel/

  • geelzucht door hepatitis B

Bij intraveneuze injecties, vooral als deze niet steriel gebruikt worden, kunnen spuitcomplicaties voorkomen: - aderontsteking en abcessen - geelzucht door hepatitis B (ook A en C zijn mogelijk) - bloedvergiftiging - hartklepontsteking - luchtembolie Speed, cocaïne en XTC kunnen hoge bloeddruk en hartritmestoornissen veroorzaken.

http://www.drugsbase.com/

  • besmet raken met hepatitis B
  • besmetting met hepatitis B
  • een infectie met hepatitis B
  • een zwangere met hepatitis B

Een 'multivirale' ziekte komt in de natuur heel af en toe voor. Wie bijvoorbeeld tegelijk besmet raakt met hepatitus D en B, krijgt een andere ziekte, 'delta hepatitis'. Wie bijvoorbeeld tegelijk besmet raakt met hepatitus D en B, krijgt een andere ziekte, ' delta hepatitis '.

NOS Nieuws,

Teneinde gegevens te verzamelen over infectieziekten en risicogedrag bij gedetineerden in de gevangenis van Antwerpen, werden op initiatief van de Free Clinic in 1993 alle binnenkomende gedetineerden op vrijwillige basis onderzocht op een eventuele besmetting met TBC, HIV en hepatitis B.

http://www.belspo.be/belspo/home/pers/soceco/MSOC_antwerpen_genk.pdf,

Twee van de drie mensen die een infectie met hepatitis B oplopen, merken hier niets van. De derde krijgt als gevolg van een leverontsteking wel klachten twee tot zes maanden na besmetting.

http://www.nvog.nl/

Een zwangere met hepatitis B kan tijdens de bevalling haar kind met het virus besmetten.

http://www.nvog.nl/

  • onderzoeken op hepatitis B
  • testen op hepatitis B

Het bloed wordt onderzocht op de bloedgroep en rhesusfactor, lues, hepatitis B en op het haemoglobine gehalte (een onderzoek van de rode bloedcellen naar bloedarmoede).

http://www.nvog.nl/

Om te voorkomen dat bij de transplantatie van organen of weefsels overdracht van ziekten plaatsvindt, wordt het bloed van de overleden donor getest op onder andere HIV (het virus dat AIDS kan veroorzaken), Hepatitis B en C (twee virussen die geelzucht kunnen veroorzaken).

http://www.donorvoorlichting.nl/

  • beschermen tegen hepatitis B
  • de campagne tegen hepatitis B
  • een geneesmiddel tegen hepatitis B
  • (laten) inenten tegen hepatitis B
  • inenting tegen hepatitis B
  • een vaccin tegen hepatitis B
  • de vaccinatie tegen hepatitis B
  • vaccinatie tegen hepatitis B
  • vaccineren tegen hepatitis B

Op de opening kondigde het bedrijf aan dat het eerlang een zesvoudig vaccin hoopt te hebben, dat tegelijk beschermt tegen difterie, tetanus, kinkhoest, hepatitis B, haemophilus influenzae en kinderverlamming.

De Standaard,

De campagne tegen hepatitis B werd opgezet vanuit Pasop, een vzw die ijvert voor een geïntegreerde zorg van de prostituées in Gent.

De Standaard,

Er bestaat een geneesmiddel tegen hepatitis B dat in 35% van de gevallen werkzaam is.

http://www.e-condooms.nl/

Een groot aantal zorginstellingen in Groningen en Drenthe onderschrijft het pleidooi voor het inenten van stagiaires tegen hepatitis B en het vergoeden van de kosten hiervoor.

http://www.vezonn.nl/archief/arch0602.html,

De Vlaamse schoolartsen geven vanaf volgend schooljaar alle jongeren van het vijfde leerjaar de kans zich gratis tegen hepatitis B te laten inenten.

De Standaard,

Kinderinentingen nemen de gemeenschappen voor hun rekening, met uitzonderingen zoals de inenting tegen polio dat door de Volksgezondheid betaald wordt (de enige verplichte inenting) en de inenting tegen hepatitis B, die door een speciale conventie door het RIZIV betaald wordt.

http://minsoc.fgov.be/cabinet/beleidsnota_volksgezondheid.htm

Tussen hun tiende en twaalfde levensjaar krijgen tieners een vaccin tegen hepatitis B (veroorzaakt leveraandoeningen, bijvoorbeeld kanker) en het humaan papilloma virus (kanker in anus, penis en met name de baarmoederhals).

NRC,

De vaccinatie gebeurt best minstens 2 weken voor het vertrek en kan zoals de vaccinatie tegen hepatitis B ook in 10% van de gevallen wat algemene klachten veroorzaken gedurende enkele dagen.

http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/sport/vaccinatie.htm,

Minister Demeester wil in de huidige legislatuur ook een eigen kwaliteitsbewaking ("peer review") uitbouwen, en stelt daarvoor een dekreet op. Ze is bereid geld vrij te maken voor kosteloze vaccinaties tegen hepatitis B en griep, op voorwaarde dat alle bevoegdheden en financiële middelen in verband met vaccinaties aan de gemeenschappen worden toebedeeld.

De Standaard,

Het al dan niet vaccineren tegen hepatitis B kon wel worden geassocieerd met werksituatie en maandinkomen.

http://www.wvc.vlaanderen.be/vaccinatie/

  • drager van hepatitis B
  • dragerschap van hepatitis B
  • opsporing van hepatitis B
  • preventie van hepatitis B
  • een (besmettelijke) vorm van hepatitis B

Bent u drager van hepatitis B, dan kan vaccinatie van uw onbesmette seksuele partners voorkomen dat zij ook besmet worden.

http://www.nvog.nl/

Dragerschap van hepatitis B geeft vaak geen klachten, soms is er sprake geweest van geelzucht of alleen van vermoeidheid.

http://www.nvog.nl/

Alle donaties worden onderworpen aan verschillende testen: opsporing van hepatitis B en C, van AIDS en syfilis, een leverenzymetest (ALT), bloedgroepbepaling (ABO en resusfactor), telling van de bloedcellen, bepaling van de hematokrietwaarde en van het hemoglobinegehalte.

http://www.bl.rodekruis.be/broch/veilig.htm

Algemene voorzorgsmaatregelen blijven de basis voor preventie van hepatitis B: zorgvuldigheid bij contact met bloed en bloedproducten en veilig seksueel gedrag.

http://www.isis.rivm.nl/inf_bul/,

De index voor de niet-Belgen was significant hoger dan die voor de Belgen (39.9 % tegenover 17.1 %). 1.2 % werd HIV-positief bevonden en bij 4.4 % werd een besmettelijke vorm van hepatitis B gedetecteerd.

http://www.belspo.be/belspo/home/pers/soceco/MSOC_antwerpen_genk.pdf,

  • tests voor hepatitis B
  • zelftesten voor hepatitis B

Mensen kunnen sinds gisteren medische zelftests kopen bij de apotheek waarmee zij thuis kunnen onderzoeken of zij een bepaalde kwaal hebben. Het gaat om tests voor een maagzweerbacterie, hepatitis B en C of een hiv-infectie, het virus dat aids veroorzaakt. Binnenkort komt ook een test voor prostaatkanker op de markt. Minister Borst van Volksgezondheid is niet blij met de verkoop.

De Gelderlander,

Het gaat om tests voor een maagzweerbacterie, hepatitis B en C of een hiv-infectie, het virus dat aids veroorzaakt.

De Gelderlander,

Al eerder kwam www.drogisterij.net in het nieuws doordat ze zelftesten verkocht voor onder andere HIV, Hepatitis B, en Borstkanker.

ANP,

met ander, nevengeschikt substantief


  • hepatitis B, C en D
  • hepatitis B en C
  • hepatitis B en hepatitis C

Hepatitis B, C en D kunnen na een acute leverontsteking weer verdwijnen: het virus kan echter ook aanwezig blijven, dan ontstaat er een chronische leverontsteking.

http://www.hepatitis-c.com/informatie.htm

Alle donaties worden onderworpen aan verschillende testen: opsporing van hepatitis B en C, van AIDS en syfilis, een leverenzymetest (ALT), bloedgroepbepaling (ABO en resusfactor), telling van de bloedcellen, bepaling van de hematokrietwaarde en van het hemoglobinegehalte.

http://www.bl.rodekruis.be/broch/veilig.htm

Daarna wordt het bloed onderzocht op: de aanwezigheid van geelzuchtvirussen (hepatitis B en hepatitis C).

http://www.slz.nl/hora/bloedban/pages/patinfo.htm,

  • hepatitis A, hepatitis B en hepatitis C
  • hepatitis A, hepatitis B, hepatitis C, D, E, F,...
  • hepatitis D en B

Het Instituut voor Hygiëne en Epidemiologie (IHE) schat het jaarlijks aantal nieuwe gevallen in ons land van acute virale hepatitis ('geelzucht') waarbij klinische tekens optreden op 3.500. Men baseert zich hierbij op informatie die in 1991 en 1992 opgetekend werd door een groot aantal huisartsen. Het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners wordt op 23 geraamd voor hepatitis A, 6 voor hepatitis B en 3 voor hepatitis C. Een en ander staat te lezen in het Tijdschrift voor Geneeskunde.

De Standaard,

Wij hebben een medisch dossier samengesteld met alle bacteriële aandoeningen, SOA's inbegrepen, waar Tijl als het ware de uitvalsbasis voor is. (Hierbij haalt Mathias V. een minimum tweehonderd pagina's dikke ringmap boven, laat deze op tafel neerploffen, slaat de map open, en begint te declareren.) Te beginnen bij Hepatitis A, Hepatitis B , een tot nog toe ongekende variant van Hepatities B, en verder Hepatitis C, D, E, F,…

http://users.skynet.be/antias/tom/doc/hysteria_nr1.pdf,

Een 'multivirale' ziekte komt in de natuur heel af en toe voor. Wie bijvoorbeeld tegelijk besmet raakt met hepatitus D en B, krijgt een andere ziekte, 'delta hepatitis'. Wie bijvoorbeeld tegelijk besmet raakt met hepatitus D en B, krijgt een andere ziekte, ' delta hepatitis '.

NOS Nieuws,

  • hepatitis B, aids
  • hepatitis B en griep
  • hepatitis B en Hib
  • hepatitis B, hiv en andere
  • hepatitis B en syfillis
  • hepatitis B of C

Inderdaad, bacteriën die niet ziekte-verwekkend zijn bij een levend wezen, worden dit wel na het afsterven van het lichaam. Men kan dus stellen dat een afgestorven lichaam een potentieel gevaar is voor de openbare gezondheid en de hygiëne. Denk maar aan ziekten zoals Hepatitis B, AIDS.

http://users.skynet.be/vercruysse/thanatopraxie.htm

Minister Demeester wil in de huidige legislatuur ook een eigen kwaliteitsbewaking ("peer review") uitbouwen, en stelt daarvoor een dekreet op. Ze is bereid geld vrij te maken voor kosteloze vaccinaties tegen hepatitis B en griep, op voorwaarde dat alle bevoegdheden en financiële middelen in verband met vaccinaties aan de gemeenschappen worden toebedeeld.

De Standaard,

Het aantal kinderen dat niet werd gevaccineerd ten gevolge van onwetendheid van de ouders zou, door betere informatie, voor hepatitis B en Hib met 40% kunnen worden verminderd. Het bewust kiezen voor niet vaccineren door de ouders is voornamelijk omdat de ouders niet overtuigd zijn van het nut van vaccineren, het niet nodig vonden of omdat het niet verplicht is.

http://www.wvc.vlaanderen.be/vaccinatie/

Maar liefst 10 % van de potentiële donoren mag immers gedurende één jaar geen bloed meer geven omwille van de piercing of de tatoeage, die bloedinfecties als hepatitis B, HIV of andere kunnen veroorzaken.

http://www.mloz.be/profiel/index.html,

Mensen die besmet zijn met het aidsvirus, gaan niet eerder over van seropositief naar ziek als ze roken, drinken en drugs gebruiken. Ook seksueel gedrag en infecties als hepatitis B en syfilis versnellen het ziekteproces niet.

De Standaard,

Gebruikers die heroïne injecteren, gebruiken vaak besmette naalden of injectiespuiten. Hierbij riskeert men besmetting met HIV en Hepatitis B of C. Dat zijn ernstige infecties en ze komen vaak voor bij intraveneuze heroïnespuiters.

http://nl.psychiatrie.be/bgdisplay.jhtml?itemname=nonprofbacksub029,

  • aids, herpes, griep, malaria, en hepatitis B en C
  • het aidsvirus en hepatitis B
  • chlamydia, gonorroe, genitale wratten, trichomonas, hepatitis B, herpes genitalis, syfilis, hiv, schaamluis en schurft
  • difterie, tetanus, kinkhoest, hepatitis B, haemophilus influenzae en kinderverlamming
  • difterie, kinkhoest, tetanus, polio, hepatitis B en hersenvliesontsteking
  • gonorroe, syfilis, hepatitis B en aids
  • Haemophilus influenza type b (Hib)
  • Hib, hepatitits B en mbr
  • Hib en hepatitis B
  • hiv, hepatitis B en borstkanker
  • syfilis en hepatitis B
  • tbc, hiv en hepatitis B
  • aid of hepatitis B

De genetische vaccinatie bevindt zich nog in een klinisch-experimenteel stadium, maar zijn veelbelovend voor ziekten zoals AIDS, herpes, griep, malaria, en hepatitis B en C.

http://www.belgobiotech.be/code/page.cfm?id_page=26,

Het Aids-virus en hepatitis b kunnen worden overgebracht door het gebruik van besmette naalden, zoals bij druggebruik of bij onhygiënische tatoeage.

http://home.wish.net/~jipschijndel/

Daarna volgt informatie over verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen als Chlamydia (2.2), gonorroe (2.3), genitale wratten (2.4), Trichomonas (2.5), hepatitis B (2.6), herpes genitalis (2.7), syfilis (2.8), HIV (2.9), schaamluis (2.10) en schurft (2.11).

http://www.nvog.nl/

Op de opening kondigde het bedrijf aan dat het eerlang een zesvoudig vaccin hoopt te hebben, dat tegelijk beschermt tegen difterie, tetanus, kinkhoest, hepatitis B, haemophilus influenzae en kinderverlamming.

De Standaard,

Op deze plek produceert Aventis Pasteur MSD bijna al zijn vaccins. [...]. Ze worden gebruikt voor de productie van het hexavaccin, een nieuw soort vaccin dat bescherming biedt tegen zes ziektes: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, hepatitis B en hersenvliesontsteking (de variant die wordt veroorzaakt door de bacterie Haemophilus influenzae type B).

NRC,

Geslachtsziekten als gonorroe, syfilis, hepatitis B en AIDS, komen in bepaalde gebieden van de wereld veel vaker voor dan in Nederland.

http://www.minbuza.nl/SubSites/wor2001website/index.htm

Haemophilus influenza type b (Hib) en hepatitis B hebben een vaccinatiegraad van respectievelijk 86-74% en 74-69%.

http://www.wvc.vlaanderen.be/vaccinatie/

Voor Hib (78%), hepatitis B (74-69%) en MBR (83%) ligt de vaccinatiegraad te laag

http://www.wvc.vlaanderen.be/vaccinatie/

Uiteindelijk blijken er meer ouders hun kind te laten vaccineren dan de 60% die positief staan tegenover vaccinatie. Dit kan worden gezien aan het aantal kinderen dat wel wordt gevaccineerd tegen Hib en Hepatitis B, hier liggen de percentages kinderen die niet werden gevaccineerd op respectievelijk 14% en 26%, waarbij ook in acht moet worden genomen dat voor deze vaccins ook nog moet worden betaald.

http://www.wvc.vlaanderen.be/vaccinatie/

Al eerder kwam www.drogisterij.net in het nieuws doordat ze zelftesten verkocht voor onder andere HIV, Hepatitis B, en Borstkanker.

ANP,

Hoewel men vaak denkt dat factoren als roken, drinken en drugsgebruik het ziekteproces versnellen, vond Veugelers daar geen aanwijzingen voor. Evenmin vond hij bewijs voor de veronderstelling dat seksueel gedrag en seksueel overdraagbare aandoeningen zoals syfilis en hepatitis B het ziekteverloop beïnvloeden.

De Standaard,

Teneinde gegevens te verzamelen over infectieziekten en risicogedrag bij gedetineerden in de gevangenis van Antwerpen, werden op initiatief van de Free Clinic in 1993 alle binnenkomende gedetineerden op vrijwillige basis onderzocht op een eventuele besmetting met TBC, HIV en hepatitis B.

http://www.belspo.be/belspo/home/pers/soceco/MSOC_antwerpen_genk.pdf,

Het AIDS-virus wordt door speeksel zelfs geïnactiveerd. Er kan hierbij onderscheid worden gemaakt tussen situaties waarbij er geen en situaties waarbij er wel bloed in de mond van het slachtoffer is: a. geen bloed in de mond: geen risico voor besmetting met AIDS of hepatitis B, b. veel bloed in de mond: theoretisch enig risico voor besmetting bij contact tussen slijmvliezen of beschadigde huid en bloed van een slachtoffer.

http://clubnet.zeelandnet.nl/ehboshhk/custom.html

voorafgegaan door als


  • bloedinfecties als hepatitis B

Maar liefst 10 % van de potentiële donoren mag immers gedurende één jaar geen bloed meer geven omwille van de piercing of de tatoeage, die bloedinfecties als hepatitis B, HIV of andere kunnen veroorzaken.

http://www.mloz.be/profiel/index.html,

Maar liefst 10 % van de potentiële donoren mag [...] gedurende één jaar geen bloed meer geven omwille van de piercing of de tatoeage, die bloedinfecties als hepatitis B, HIV of andere kunnen veroorzaken.

http://www.mloz.be/profiel/index.html,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen